Fräls oss från ondo (skrivet natten till idag)

Fräls oss från ondo trodde jag skulle vara en film som nordiska filmer ofta är. Lite mörka, lite tragiska och när historien är färdigberättad så är det inte mer med det. Då återgår livet. Men den här filmen var verkligen annorlunda. Den ställde frågor och nu när filmen är slut så kan livet inte bara gå vidare. Jag måste tänka lite, få lite ordning på allt som surrar i huvudet.

 

Filmen handlar om ondska. Det sker ett mord i början av filmen och resten av handlingen utgörs av maken till den mördade kvinnans hämnd. Men allteftersom historien fortskrider så blir fler och fler indragna. Hur många människor får offras för sanningen? Får man göra onda saker för att förhindra värre händelser? Vad är hämnd? Är hämnd någonsin uppbyggligt?

 

Ni förstår, det är mycket att tänka på. Men vilken film! Vilken himla film! Snygg och intressant och gripande. Och tankeväckande.

 

Se den!


Asby

Min morbror med familj bor ute på vischan a.k.a. Asby. Dagen spenderades där.

Det braiga med det är:

  1. Det är på vischan. Jag gillar vischan! Ja, i lagom stora doser då. Det känns så himla friskt och lugnt och rofyllt och livligt (i bemärkelsen att man lever livet och inte "livet")
  2. Det kryllar av barn (nåja) och till au pair-ansökan så måste man bifoga fyra kort på när man leker med barn. Vilket jag inte hade - tills idag! Det dessutom väldigt fina barn som befinner sig där!
  3. Jag hade på mig denna dära tröjan jag köpte i fredags. Oh boy, do I look good in that!

Potatisgris!

För att ansöka om ett au pair-jobb måste man skicka med ett registerutdrag från Polisen. Det kan ju inte vara några problem, tänker jag lite naivt. Men det kostar ju tydligen massa pengar att få ett sådant! Allt är rent ut sagt: dumt! You heard me: DUMT!

Drömtydning, tack

(Detta är andra gången jag skriver detta. Allt på grund av lite hjärnsläpp. Guten morgen, Alexander)

I morse drömde jag att gymnasieklassen var i Moldavien och kollade på en fotbollsmatch (en ganska stökig match, en del spelare började slåss hela tiden. Asså verkligen slåss. Det var ganska obehagligt). Det var mörkt ute och en ganska gemytlig stämning bland publiken. Några meter bort från mig stod en herre med en S T O R schäfer. Jag som vanligtvis har lite svårt för stora hundar gick bort till hunden tog kopplet och gick en liten promenad med honom (eller henne... jag är lite osäker på könet) och övade lydighetsgrejer.

Och detta betyder?

Halleluja!

There's no need to complicate, sjunger Alexander tillsammans Jason Mraz. Det är verkligen inte det! Så nu skiter vi i alla jobbiga tankar!

Webaid ShopWebaid Shop är ett ställe där man kan köpa grejer, typ bufflar, toaletter, vitaminer, hygienpaket, kycklingar, glasögon, hiv-utbildning, att få föda barn på ett sjukhus istället för hemma i sin skitiga hydda osv. osv. osv. Hur bra som helst!

I julas så önskade jag mig ett presentkort där vilket jag också fick. Det hamnade visst underst på mitt skrivbord och fick igår se dagsljus för första gången på några månader. Idag så tänkte jag att man kanske skulle förbruka den. Sagt och gjort - nu byggs det snart en toalett i Indien!

"Toaletter till nödställda

Den indiska delstaten Maharashtra drabbades hårt av en hungersnöd 2007. Nu byggs området upp igen, bland annat genom att 20 byar förses med allmänna latriner.

En toalett lindrar inte bara ett akut behov. På sikt motverkar de sanitära inrättningarna sjukdomsspridning och motverka fattigdomen bland kastlösa och stamfolk.

Toaletterna i Maharashtra levereras som en del av ett projekt som ska minska fattigdomen permanent genom att öka sysselsättningen och hälsan bland befolkningen."


Dagens goda gärning! Jag säger bara http://webaidshop.se/

Hmm

I påsk ska Brasset åka på Kanada-USA-turné. Ja, jag vet, det låter skitflashigt. Tanken har hela tiden varit att jag ska jobba som au pair 6 månader och sedan komma tillbaka och öva med Brasset fram tills vi åker. Men nu funderar jag på att skita i den dära turnén och tillbringa ytterligare massa månader i England. Jag och Madelene ska ju till Amerikatt nästa sommar ändå... Och så är det ju liiite mer miljövänligt att skippa två flygresor över hela Atlanten + den enorma amerikanska kontinenten.
Tankar på det?

:)

Har precis varit och fikat med en gammal klasskompis som bor i London och har jobbat som au pair där. Gissa vem som är taggad?

Höst

Idag är det höst i luften. Det är äntligen höst! Det här är livet!

Strawberry Swing

Jag var ju som sagt på RIX FM festival i fredags. Det skulle krävas mycket för att en sådan grej skulle bli tråkig :) I går var det Amanda Jensens tur att underhålla vilket hon gjorde ypperligt! Vilken kvinna!Vad gör jag idag då? Traskade till kyrkan, fikade ett tag och traskade hem. Satte mig vid tv:n och började slötitta på Glamourama. Ärd et något jag borde skämmas för? Troligtvis. Men, nej, jag kan inte påstå att jag gör det. Jag tittade på det en sisådär tre timmar igår... Oops!

"Folkpartiet är politikens fikarumsrasister."

På Aftonbladet finns en människa som heter Lisa Magnusson och skriver krönikor och bloggar. Jag tror jag har läst alla hennes krönikor och har nu följt hennes blogg i några veckor. Så här skrev hon i sin blogg i torsdags:
"Det är augusti, rötmånad, och valår, och den folkpartistiska integrationsministernNyamko Sabuni pratar om det nya Sverige. Hon rabblar siffror: Föräldraledigheten är på 13 månader, infödda svenskar tar ut 90% av den ledigheten innan barnet fyllt tre år, men nykomlingar som anländer med äldre barn väljer kanske att ta ut sin ledighet senare än så. En del barn går alltså aldrig i förskolan, och en del mödrar isoleras från arbetslivet. Vilket är ett problem, menar Nyamko Sabuni.

Eller, det är ett problem ifall det är blattar det handlar om. Om det är svennar det gäller så  kallar Nyamko Sabunis regering den å så bekymmersamma isoleringen för valfrihet, och beviljar inte bara föräldraledigt utan ett alldeles särskilt vårdnadsbidrag därtill. Man gör med andra ord skillnad på folk och folk, och man säger dessutom att blatteföräldrar utgör dåligt inflytande - till skillnad från de helyllesvenska hemmafruar som vårdnadsbidraget är utformat för då. 

Det gick en dokumentär om Sverigedemokraterna tidigare i veckan. Själv skulle jag gärna se en dokumentär om Folkpartiet, som redan är etablerat och sitter i riksdagen. Det här är ett parti som inte drivs av ideologi utan av populism allena, och det finns uppenbarligen inga gränser för vad de kan föreslå i hopp om att fånga väljare. 

Folkpartiets fullständiga namn är Folkpartiet liberalerna. "Liberalerna"? Jo, man tackar. 

Förbud mot burka i klassrummet, obligatorisk gynundersökning av invandrarflickor, kortare föräldraledighet för invandrare, lägre löner för invandrare, språktest för invandrare som vill bli svenska medborgare, obligatorisk medborgarkurs för invandrare som vill bli svenska medborgare. Det är bara några av förslagen från högdjuren inom Svensk Folkeparti, förlåt, jag menar Folkpartiet. 

Under tidigt nittiotal stormade den dåvarande folkpartistiske partiledaren Bengt Westerberg en gång ut från en tevestudio för det att han vägrade debattera med det invandrarintoleranta partiet Ny Demokrati. Nu är det istället hans Folkpartiet som är politikens fikarumsrasister och vulgärister. Fast med ett gott anseende att luta sig emot, vilket är märkligt med tanke på den repressiva politik de förespråkar. 

Det är på tiden att vi rannsakar även den etablerade rasismen och folkpartisternas flirtande med det främlingsfientliga
."

När man är som mig, har lite svårt för att förvandla tankarna till bokstäver, så är det skönt att ha nån som kan ta ens plats liksom. Tack Lisa.

Tjollahopp!

Satt och kände mig sjukt uttråkad. Det brukar bli så med internet nu för tiden. Jag gör liksom inte så mycket annat än kollar mejlen, facebook och bloggen.
MEN! Så slår det mig plötsligt att jag har lite bråttom! Om en timme ska jag vara på stan och fikafikafika och innan dess måste jag duscha och göra mig iordning samt kolla in H&M. Eller kan man kalla det bråttom?
Vad mycket jag har att berätta! Det hoppar intressesmurfar överallt! Men vad gör det om undra år? Jag skulle bara berätta att jag kommer hänga på stan ikväll. Man får ju passa på när både RIX FM-turnén och Erik Grönwall kommer!

Tillfredsställelse


[Bärrjokkdalbana]

Kära vänner! Vilken dag (och då har jag bara varit vaken typ två, tre timmar)!!

Dagen började med frukost samt tidningsläsande. So far, so good. Efter ett tag satte jag mig vid datorn för att leta efter au pair-annonser. Detta innebar en rejäl skjuts ner mot deppland varpå jag efter nån halvtimme kände för att gå och växa fast i min säng.
Och så vips får jag ett svar från en kompis som känner till TVÅ familjer som söker en au pair. OMG! *håller tummarna*

En kväll utan ångest?

Det är kväll. Och jag är inte så värst deppig! Heeelt sjukt! Beror det på att jag har tänkt på och druckit chai-te hela kvällen?

Och btw, jag funderar på att byta layout. Den här känns lite.. tråkig och halvt förvirrande.

Viktväktarna 2.0

Under Frizon har jag gått ner tre kilo. TRE KILO! Det känns som att jag inte finns längre, hela jag har försvunnit! Så nu har jag startat nån slags Viktväktargrej fast tvärtom. Eller Viktväktargrej... jag ska försöka äta upp mig lite. Alltså, äta mer. Wish me luck.

Och så ska jag köpa chai-te.

Au pair?!

Nu börjar jag få lite kalla fötter... Vill jag verkligen flytta till ett annat land? Och inte känna nån? Är det inte lättare och skönare att bara bo hemma och titta på tv?

Nej, jag vet. Jag skaaaaaaaa

Frizon

Enda gången vi lagade mat (alldeles för utspädd Varma Koppen)


Förtältet a.k.a. favvostället


Kristen Cup. Ganska trevlig, återkommande tradition


Vårt tält


En av världens finaste solnedgångar


Maria Solheim


(Det finns massa filmer också men de kommer en annan dag)

Festivalbakis

Jag skrev ju att jag skulle skriva lite om Frizon. Here it comes.

1. Att tälta är ju aldrig optimalt. Men ganska praktiskt. Vi har både fått erfara blöta kuddar, fuktiga och kalla nätter, kvava och varma morgnar, stekheta eftermiddagar och insektsinvasion. Men det är ju faktiskt lite kul också!
2. Frizon är ju en kriisteen festival och kristen = alla är så himla vänliga. Förutom den som snodde min dubbeldusch. *suck*

3. Jag har alltid haft en väldigt fin bild av indiepop och annan musik som inte riktigt kan jämföras med radiomusik á la Mix Megapol. Hela min barndom var (är?) fylld av radiohits och schlager. Jag älskar det verkligen! Samtidigt som jag har en längtan efter att få bli mer kultiverad och kunna njuta av mer... svår musik. Så när jag läste att artister som RebekkaMaria, Maria Solheim, Jennie Abrahamsson osv skulle komma tänkte jag att här har jag chansen. Jag hann inte se alla jag ville se men dem jag såg - love at first sight. RebekkaMarias konsert var magisk. Jag var sjukt trött, klockan börjar närma sig tre och jag och Jenny satt mot väggen och njöt. Det var sjukt najs! Och Maria Solheim. Vad ska jag säga? Hon var tydligen norska hovets favoritmusiker. Jag förstår det! Sedan har vi mer okända namn som Timbre och Rue Royale. Timbre spelar harpa och gör extremt häftig musik. Det kanske var för att det var natt och jag var trött men attan vad duktig och fin hon var! Rue Royale var så bra att jag köpte båda deras skivor och tänker spendera många kvällar med dem. (Jag känner att jag måste bli bättre på adjektiv, jag vet inte hur jag ska beskriva dem).
4. "Say something that matters", sjunger Lisa Miskovsky (en av mina favoriter - alla kategorier). Och jag har märkt att jag verkligen gillar det. Samtal om saker som spelar roll. Som handlar om annat än hur många getingar man har dödat liksom. Alltså, det funkar det med men att prata om saker som faktiskt betyder nåt är så mycket mer! Iaf. Jag hängde i "Förtältet" en hel del. Där var det panelsamtal twice a day. Fruktansvärt mysigt och galet värdefullt! Tänk om man hade Förtält i vardagslivet också... Då vet ni vart ni hade hittat mig!
5. (Nu har jag skrivit en hel del men raderat alltihop, ni får nöja er med:) Jag älskar Gud. Alltså, verkligen älskar.
6. Det är måndag och livet börjar efter semester och sommarlov. Eller mitt är fortfarande i vakuum men jag ska börja börja livet. Fattar ni? Iaf, jag är lite sugen på att skita i allt och bosätta mig på Frizon. Där man går på gudstjänster och seminarier och bryr sig om världen. Istället för att traska runt i Linköping och känna att livet går ut på att konsumera. Nej, det ska bli ändring på både det ena och andra tycker jag. Jag tänkte börja med att åka och köpa second hand-stövlar och gå ut och plocka bär, göra sylt och ge till min kära sommarjobbskollega Therese som fick slita ensam när jag lekte på Frizon.

Borta bra...

Det har varit väldigt roligt! Nu är jag trött. Återkommer.

Inför Frizon

På onsdag är det Frizon. Och jag har varit så himla pepp! Fram tills typ nu. Nu känns allt bara jobbigt. Jag svettas och känner mig äcklig. Har ont i halsen och ser inte fram emot att tälta fram till söndag. Jag som tänkte att allt skulle bli så perfekt i år! Guess not.

Äh, lite aftondepp har ju ingen dött av.

Bröllop, sömnbrist och Boda Borg

Idag har jag serverat på bröllop för första gången. Det var riktigt nervöst innan och i början, väldigt svettigt i mitten och väldigt snöigt i slutet. Nu vill jag helst sova. Men det är så bra musik på ipoden så jag vantar lite. Och apropå sömn, vi ska till Boda Borg imorgon. Vi åker 07.30... Så jag kommer nog sova runt fem timmar inatt. Det känns ju lite sådär med tanke på att jag har jobbat hela veckan och när jag äntligen där helg så spenderar jag den med att slita lite till. Dessutom är ju inte Boda Borg något lugnt ställe... Men det ska nog gå skitbra ändå!

Bibblatajm

Sitter på bibblan. Igen. Och jag har inte mycket tid över, Madelene sitter mittemot och vill köra Galenpanna. Nu säger hon att vi måste titta på en get som spelar panflöjt när vi är i New York. We'll see about that...

Det finns så mycket som vill skrivas ner men ingen som kan skriva det. Träligt. Men jag kan ju tease med lite ord som: bloggtankar, miljöskam, böcker, jobb, framtid. Låter väl spännande? Tråkigt bara att ni aldrig (inte idag iaf) kommer att få läsa om det :)

Innan vi åkte hit så spelade jag in en liten snutt med mobilen. Det är lite av en rekonstruktion av en oerhört spännande händelse. Eller mest en förklaring. Äh, ni behöver inte se det.. Om ni inte vill (ni vill.)...och huvudvärk på det

Tog nyss ett bad. Så nu är svettdags. Will it ever end? Utöver svettdags så är det söndag. Jahopp. Vad göra?

RSS 2.0