Underbara Clara har gjort det igen!

Bärplockare och dumsnålhet

Det är en väldig massa prat om de stackars bärplockarna som kommer hit och utnyttjas. Jobbar långa långa dagar i skogen med att plocka bär utan att få skäligt betalt. Många är de som beklagar sig och tycker synd om. Och visst, det gör jag med. Men samtidigt slås jag av kortsiktigheten i dessa resonemang - för hur tror Svensson att alla andra matvaror i butiken blivit till? Hur tror Svensson att barnarbetarna som skördar kakaobönorna till Cloettachokladen har haft det? Hur tror Svensson att alla de som jobbar tunga dagar på kaffeplantagen runt om i världen mår? Som sprutar bekämpningsmedel utan varken munskydd eller skyddskläder

På ett sätt är det bra att bärplockarna är här och visar på hur skevt samhället är. Ska man ha billigast möjliga bär är det här resultatet. Och vi vill ju att allt ska vara så billigt som möjligt. Priset är det enda som är viktigt när det gäller mat. Inte vad man faktiskt får för pengarna. Men om vi var beredda att betala lite mer för bär skulle plockarna få det bättre. Om vi var villiga att lägga på några kronor extra på kaffet så kunde vi slippa barnarbete. Om vi valde rättvisemärkt ekologiskt te skulle ingen bli förgiftad av att arbeta på odlingarna.  Kort sagt; om vi inte vore så dumsnåla kunde vi vara riktigt kloka konsumenter.

Och det är dessutom ganska enkelt. Leta efter symbolen för Rättvisemärkt i affären och välj alltid det alternativet. Då är chansen större att arbetarna har en dräglig lön och tillvaro. Och väljer man dessutom ekologisk mat är oddsen goda för att arbetarna inte behövt jobba med farliga bekämpningsmedel. Med små små medel kan man förändra världen. Om man inte är dumsnål det vill säga.

http://www.folkbladet.nu/?cat=89



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0